petra@networkofpurpose.nl | 06 1500 29 07

Blog
Blog

Je banksaldo is niet je eigenwaarde

Vrijdag a.s. geef ik mijn klanten in de Network Of Purpose de training over geld. Ja, daar zit een ‘’dingetje’’ op.

Zeker bij Nederlanders. ‘’Doe maar gewoon, doe je al gek genoeg’’, zei mijn Nederlandse moeder altijd.

Mijn Italiaanse vader had het juist over veel geld verdienen. Of hij sprak over een eigen zaak starten.

Kortom, ik werd thuis heen en weer geslingerd tussen 2 werelden als het om geld gaat. Maar eenmaal daarbuiten, en ik ben in Nederland geboren en getogen, kreeg de Calvinistische kijk op het leven de overhand op die van de Dolce Vita.

Als startende ondernemer verkocht ik snel dagen en trajecten voor goede prijzen. Want ik snapte iets heel belangrijks: Dat wat ik zelf verdien heeft niets te maken met mijn gevoel voor eigenwaarde.

Die overtuiging is cruciaal, ook voor jou.

Vaak zeggen ondernemers, ‘’ja maar tegen die prijs kan ik het niet verkopen hoor, ik verdien het zelf niet eens!’’ Of ze zeggen: ‘’nou ik zou er dat bedrag niet voor betaald hebben!’’

Op dit moment kan het best zo zijn dat je sip naar je bankrekening kijkt en mogelijk denkt: ‘’wat stel ik nou zelf voor als ondernemer?’’

Maar het je banksaldo is gewoonweg een getal. Net zo als je gewicht. Op sommige momenten in je leven was je wellicht zwaarder of lichter.

Je banksaldo is een momentopname. Het heeft niets te maken met goed of slecht.
Waar het om gaat is een goede relatie op te bouwen met je banksaldo, hoe mager deze ook nu is.

En een relatie opbouwen betekent er aandacht aan geven: maandelijks, wekelijks en soms dagelijks.

Dat heeft voor mijn doorbraak gezorgd. Ik organiseerde mijn aandacht voor mijn banksaldo: de inkomsten, de uitgaven, het sparen etc.

Als je eenmaal weet hoe je er financieel voor staat kan je een systeem opzetten om je geld bij te houden. Je leert de interactie aan te gaan met geld. Je bouwt een relatie op met geld….en zo dus met je bedrijf.

Want jij bent niet je bedrijf, jij hebt een relatie met je bedrijf. En je bedrijf kan alleen goed lopen als je van je bedrijf houdt…en dus van geld.

Logisch!

En voelbaar…als liefde voor je partner, je kind(eren), je familie, je vrienden etc.

Het is EN/EN…en systematisch je geld in de gaten houden en er een liefdesrelatie mee opbouwen.

Zodoende bouw je zo steeds meer liefde voor jezelf op. Je gaat jezelf meer en meer waard vinden.

Echt goed gaan verdienen komt vanuit focus op overvloed en niet vanuit opoffering. Jezelf onderwaarderen en je prijzen laag houden helpt niet een hongerig kind in Afrika te voeden.
​Maar wat als jij wel hogere prijzen vraagt? Wat als jij genoeg zou verdienen om heel veel geld opzij te leggen?

Zoveel geld dat jij financieel vrij wordt? Hoe zou het dan voor je zijn om dan naar Afrika te gaan en je geld in een sociaal en duurzaam project te investeren?

Net zoals er genoeg zuurstof is, is er ook genoeg geld voor iedereen. En de beste manier om het geld in de wereld beter te gaan verdelen is eerst jezelf helpen.

Jezelf arm houden gaat andere arme mensen in de wereld niet helpen. Net zoals verdrietig zijn niet helpt om anderen uit hun depressie te helpen.

En met honger lijden voed je niet de hongerigen op deze wereld. Wees geen martelaar.

Stel je voor hoe idioot het is om je adem in te houden omdat je bang bent dat als je voluit ademt de persoon naast jou niet genoeg lucht zou krijgen.
​​Zo is het ook met geld, jouw eigen financiële behoeften opofferen zodat je het idee hebt dat je een ander daar mee helpt is onzin.

Het komt vanuit jouw goede hart, dat zeker, maar het werkt niet.

En vertel eens, welk leven wens jij jezelf?
Hou van jezelf!
XXX Petra

Delen:

Gratis hoofdstuk
50 verdienmodellen

Na het invullen krijg je gratis het hoofdstuk over slimme verdienmodellen die succesvolle ondernemers dagelijks toepassen in hun bedrijf.

Heel veel succes!

Petra Iuliano

Aan SPAM doe ik niet. Jouw gegevens zijn veilig.