petra@networkofpurpose.nl | 06 1500 29 07

Blog
Blog

Hoe krijg je meer naamsbekendheid zelfs wanneer je het idee hebt dat niets meer werkt

Ik schrijf dit blog naar aanleiding van een verhaal dat ik onlangs hoorde van een nieuwe klant in mijn Abundance Business Design Programma.
Ze zei:’’Het lijkt er steeds meer op dat wat 6 maanden geleden werkte, nu niet meer werkt. Ik heb echt van alles geprobeerd: Periscope, Instagram, Snapchat, Facebook Advertising…ik weet het niet meer.’’
Ik heb het gevoel dat jij wellicht deze frustratie ook zo voelt. Gek word je van al die zaken die op je af komen. Je hebt geen idee meer waarop te focussen.
Daarom zal ik je vertellen wat nou echt werkt en elke hype overleeft. Het bereidt je bedrijf voor op de toekomst.
Toen ik 8 jaar geleden mijn bedrijf begon kon ik met een paar interessante blogs en wat mooie tweets heel wat bereiken. Onnodig om te zeggen dat de tijden nu wel veranderd zijn. Social media, bloggen en podcasts hebben de boel de afgelopen jaren flink opgeschud.
Emailmarketing is ook veranderd. Elke week een email sturen vond ik in het begin nogal belachelijk, maar nu, zeker als je een online business hebt, is een paar mails per week sturen gemeengoed. Anders verliezen de mensen op je lijst jou totaal uit het oog tussen al het emailgeweld dat op hen afkomt.
Het is feit is: Dat wat werkte is veranderd.
Veel ondernemers hebben zelfs het idee dat niets meer lijkt te werken.
Als jij het gevoel hebt dat je heel hard werkt om jouw diensten onder de aandacht te brengen aan mensen waarvan je denkt dat ze het interessant vinden, maar het idee krijgt dat je nergens komt, dan is dat uiterst frustrerend.
Wat heeft het nou voor zin om heel veel energie in je werk te stoppen als mensen er toch geen aandacht voor is?
Na maanden het idee te hebben dat je gewoonweg onzichtbaar bent, wil je het wellicht zelfs opgeven.
Maar waar ik achter ben is dat als jij zegt dat niets meer werkt om naamsbekendheid te krijgen, dan heb jij het in werkelijkheid over tactieken die uitgewerkt lijken te zijn. En daar ben ik het wel mee eens.
Qua tactieken zijn er grote veranderingen geweest en er komen er nog meer aan.
De macht van tactieken is zich rond een aantal platformen aan het concentreren. Ik heb dit eerder gezien toen ik eind jaren 90 als internetmarkteer werkte.
Deze platformen – jouw marketingkanalen – hebben de controle over hoe content wordt verdeeld, met wie jij je kan verbinden, en wat zichtbaar wordt gemaakt.
Zonder een goed systeem en proces om jouw content naar buiten te brengen, heeft zelfs de media die jij in eigen beheer hebt steeds minder waarde voor jou als bedrijfseigenaar.
Het lijkt erop alsof het allemaal geen zin meer heeft.
Maar dat is niet waar.
Er zijn vandaag de dag nog steeds veel kansen voor onafhankelijke bedrijven zoals die van jou. Mensen willen graag bij bedrijven kopen die dezelfde waarden hebben, hen niet verleiden via angst, en betekenisvolle en innovatieve diensten hebben. Een van die bedrijven is die van jou.
Maar ok, hoe bereik je dan de mensen die zo graag bij jou willen kopen?
Nou, die bereik je dus niet via het algoritme van Facebook, via het spelen met Messenger bots, via leuke Tweets of je marketingboodschap weergeven op Snapchat.
Vergeet die magische marketing tactieken nou eens om meer te verdienen en zichtbaar te worden en start met wat marketing echt voor jou kan doen.
1) Vermarkt je dienst of product aan 1 persoon tegelijk
Wellicht heb je het idee gekregen dat social media jou gaat helpen honderden of duizenden mensen tegelijk te bereiken. Mogelijk dacht je dat je wel even ‘’wat content’’ te creëren en dat ineens massa’s mensen dit gaan zien, waarderen, liken en delen zodat je niet persoonlijk met iemand over je bedrijf hoeft te praten.
Nou die tijd is dus voorbij.
Marketing is, en dat is het altijd al geweest weet ik door 20 jaar ervaring, bedoeld om mensen 1 voor 1 te bereiken. Het biedt iets waar ze naar verlangen of nodig hebben – dat kan content zijn, een product, of een conversatie.
Vergeet nou eens even hoe je nog meer mensen via Facebook kan bereiken (ja, er komt een dag dat je Facebook bereik nul zal zijn) en start met hoe je contact maakt met de juiste persoon die nodig heeft wat jij biedt.
Natuurlijk is het mogelijk dat je hen via Facebook, Twitter of Instagram vindt – maar je vindt ze niet door zomaar wat in de ether te gooien.
Volgende stap: maak een lijst.
Ik leer mijn klanten een methode waarbij ze een lijst maken van 10, 20 of 30 mensen waarvan ze weten dat deze mensen mogelijk open staan om iets bij hen te kopen. Ze vinden deze mensen 1 voor 1. Ze kunnen naar hen mailen, ze kunnen hen een persoonlijk bericht via Facebook sturen, wellicht – ja dat kan ook – pakken ze de telefoon en bellen ze hen.
Deze oprechte en persoonlijke benadering om contact te maken leidt altijd naar duizenden euros omzet, fans voor het leven, en brengt een grote zucht van verlichting bij hen als ze erachter dat ze mogelijk nooit meer ”een lancering moeten doen”, als ze dat al deden.
2) Focus op datgene waar jij het meest enthousiast over bent
Jouw level van enthousiasme is een enorm grote indicatie om tot succes te komen als het om marketing gaat.
Ach ja, veel ondernemers vertellen zichzelf dat ze een hekel hebben aan marketing, dat is een groot probleem. Deze mensen zullen wellicht ook niet zo enthousiast zijn over wat dan ook.
Zij zijn degenen die constant zoeken naar de ‘’shiny objects’’, ze proberen de magische marketing tactieken te vinden die hen de korte route bezorgt naar de pot met goud. Totdat ze erachter komen dat de tactiek die ze een paar maanden geleden hebben gekocht niet meer zo goed werkt.
Gelukkig voor jou kan jij jouw enthousiasme inzetten tot duurzaam concurrentievoordeel.
Als jij graag meer zichtbaar wilt zijn, meer naamsbekendheid wilt krijgen en je bedrijf wilt laten groeien dan zal je jouw enthousiasme hiervoor moeten laten zien. Jouw enthousiasme is dat wat echt opvalt!
Volgende stap: maak nog een lijst.
– Maak nu een lijst met 10-20 ideeen of onderwerpen waar jij het waanzinnig mee oneens bent in jouw markt.
– Maak daarna een lijst met 5-10 aspecten of onderdelen van jouw product of dienst waar jij mega gepassioneerd over bent.
– Tenslotte, maak een lijst van 5-10 misvattingen die jouw potentiele klanten hebben over jouw dienst of product en beschrijf hoe je die gaat ombuigen.
Zo, nu heb je een grote lijst van zaken waar je enthousiast over kan spreken of schrijven. Denk daarbij aan emails, blogs, podcasts of video’s.
Ga spreken voor groepen bij jou in de buurt over iets dat je op je lijst hebt gezet. En benoem een aantal punten van je lijst tijdens je volgende salesgesprek.
Jouw enthousiasme zal de boventoon voeren in het jezelf en jouw bedrijf verbinden met de juiste mensen.
3) Ga het niet vertellen, laat het zien.
Jouw potentiële klanten zijn skeptischer dan ooit – en gelijk hebben ze.
Ze zijn niet geїnteresseerd in het lezen, of het horen of het bekijken van iemand die iets uitlegt dat ze al miljoen keer hebben gehoord – maar nog nooit iets van hebben gehoord of gezien.
Ze willen ook niet horen dat jouw product het beste, meest innovatieve of het meest leuke is dat ooit is gemaakt.
Ze willen het zien. Ze willen een demonstratie. Ze willen weten wat erin zit, hoe het werkt en waarom het werkt.
Als jouw dienst of product echt anders is, dan willen ze zien wat er dan anders is, liefst zo gedetailleerd mogelijk – mogelijk in vergelijk met wat ze al hebben geprobeerd.
En ja, laten zien geldt net zo voor bedrijven met diensten als voor bedrijven die fysieke producten maken.
Volgende stap: Word creatief, word transparant en leg jouw product of dienst naast die van anderen en toon aan welke verschillen er zijn.
Doe dat via een video, een slideshow, infographic of checklist die daadwerkelijk aantoont wat echt uniek en speciaal is aan wat jij aanbiedt.
Wat nu werkt is niet nieuw.
De strategie en de tactieken die jij nodig hebt om meer naamsbekendheid te krijgen en succes te bereiken met je bedrijf worden niet nu in een of andere hippe Sillicon Valley start-up bedacht.
Het zijn zaken die ik al meer dan 20 jaar inzet als marketeer. Gewoon van persoon tot persoon spreken, authentiek zijn, transparante acties uitvoeren die altijd al hebben gewerkt om een bedrijf te laten groeien.
Deze acties – zoals de telefoon oppakken, voor groepen spreken bij jou in de buurt – zijn wellicht niet zo hip als 10 keer op een dag Facebook posts doen, maar ze zijn wel veel effectiever.
Of je nou net met je bedrijf begint en jezelf afvraagt hoe je de eerste 100 mensen vindt voor je lijst of als je er al duizenden op je lijst hebt staan en geen idee hebt hoe deze mensen weer aan je te binden, dan zit het antwoord in deze 3 sleutels:
– Vermarkt je dienst of product aan 1 persoon tegelijk
– Focus op datgene waar jij het meest enthousiast over bent
– Laat het zien in plaats van vertellen

Delen:

Gratis hoofdstuk
50 verdienmodellen

Na het invullen krijg je gratis het hoofdstuk over slimme verdienmodellen die succesvolle ondernemers dagelijks toepassen in hun bedrijf.

Heel veel succes!

Petra Iuliano

Aan SPAM doe ik niet. Jouw gegevens zijn veilig.