petra@networkofpurpose.nl | 06 1500 29 07

Blog
Blog

Schokkend: ik kan geen video’s meer huren

Het zijn geen ongekende tijden. Er zijn wel vaker onverwachte dingen gebeurd of er hebben veranderingen plaatsgevonden waardoor bepaalde bedrijven ophielden te bestaan. En andere bedrijven zijn juist sterker geworden omdat ze zich opnieuw hebben uitgevonden.
Echt…ik kan mij de internetbubble tijd nog goed herinneren. Ik werkte in 1999 voor America Online. Een mega groot internetbedrijf.
En zo groot zijn ze nu niet meer omdat ook zij niet meegingen met hun tijd. Andere internetbedrijven waren slimmer.
Het internet kwam net op. Je had heel veel zoekmachines. En in 2001 liet een collega van mij Google zien. Ik wist niet wat ik zag!
Wat een maf soort zoekmachine dacht ik nog, dit ben ik niet gewend. Maar het werkte als een speer. En daar ging het om.
Ik heb destijds vele bedrijven zien omvallen omdat ze niet opgewassen waren tegen het internet tijdperk. Dat heeft mij aan het denken gezet en ervoor gezorgd dat online ondernemen een sterk onderdeel van mijn bedrijf is geworden.
Zo vielen bijvoorbeeld de videoverhuur winkels om. Dat is wat je toen deed als je thuis films naar eigen keuze wilde zien, video’s huren. Maar ze bestaan niet meer want nu hebben we streaming. Oorzaak: Deze winkels waren niet in staat zichzelf opnieuw uit te vinden.
Toen Starbucks opkwam verdwenen vele andere koffietentjes. Niet omdat Starbucks er was, maar omdat die koffietentjes weigerden op een andere manier zaken te doen.
Uber zorgde ervoor dat veel taxibedrijven failliet gingen. En weet je, ook dat kwam niet door Uber maar omdat de taxibedrijven weigerden te veranderen.
Mogelijk is deze tijd helemaal niet zo ongekend en bizar. Wel meer plotseling en schokkend. Zonder twijfel.
Maar als ik nu terugkijk op mijn ruime ervaring met veranderingen in manieren van zaken doen valt het wel mee.
Het gaat niet om de vraag: hoe nu verder met waar we mee bezig waren? Maar om de vraag: hoe nu verder in een andere wereld?
Zelfstandigen die al de mindset van overvloed, die van onbegrensde mogelijkheden hadden zullen sterker worden de komende tijd. En zij die in de overleefstand zitten, aan het afwachten zijn in plaats van zichzelf opnieuw uit te vinden gaan het zwaar krijgen.
Niet is de vraag: hoe komen we hier doorheen? Maar de vraag is: hoe gaan we veranderen zodat we hier doorheen komen?
De onbegrensde mindset, de overvloed en de kansen gaan niet over behouden wat we hebben, maar over hoe we straks zullen zijn als het over is. Hoe kan je op een andere manier waarde brengen aan jouw klanten en markt?
Het gaat er niet om dat Starbucks, Uber of het internet bedrijven omver heeft geholpen. Het gaat om jezelf opnieuw uitvinden.
Het is niet zo bizar, het is eerder gebeurd, alleen is het nu zo plotseling.
Ik heb slecht nieuws voor degenen die gaan wachten tot het allemaal ‘’over’’ is. Hopelijk worden ze nog wakker.
Er was eerst geen reden om zichzelf opnieuw uit te vinden. Maar die is er nu wel. En de kansen zijn enorm.
Het gaat er niet om WAT je doet, het gaat erom WAAROM.
En vertel eens…WAAROM heb jij een bedrijf en HOE ga je waarde toevoegen?

Delen:

Gratis hoofdstuk
50 verdienmodellen

Na het invullen krijg je gratis het hoofdstuk over slimme verdienmodellen die succesvolle ondernemers dagelijks toepassen in hun bedrijf.

Heel veel succes!

Petra Iuliano

Aan SPAM doe ik niet. Jouw gegevens zijn veilig.